Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ülke Ofisi (UNDP CO Türkiye) iş birliği ile 9 Ekim 2019'da başladı.

Uygulama Ortakları

Kuruluş (UNDP), AB adına Sözleşme Makamı olarak hareket eden ÇŞİDB/Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü (ABDİGM) - Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı (ABMYDB) ile yapılan Katkı Anlaşmasıyla, bu Proje’nin verimli ve etkili şekilde uygulanmasından sorumludur. ÇŞİDB/İklim Değişikliği Başkanlığı (İDB), Proje’nin Nihai Yararlanıcısıdır.

Hedefler

Projenin genel hedefi, özellikle sektör ve kent ölçeğinde iklim değişikliğine uyumun güçlendirilmesi yoluyla toplumsal direncin arttırılmasıdır. Proje’nin özel hedefi, politika, teknik ve işlevsel referans çizgileri geliştirerek,

  • ulusal iklim değişikliğine uyum politikaları için daha iyi karar verme araçları,
  • kentsel uyum planlama çözümleri sunulacak (kentsel uyum stratejileri ve eylem planları),
  • AB ve uluslararası toplumla iklim değişikliğine uyum için kapasite geliştirme ve ağ oluşturma faaliyetleri,
  • iklim değişikliğine uyum eylemini uygulamak için bir uyum hibe programı çerçevesinde Türkiye’de iklim değişikline uyum için uygun bir ortam oluşturmaktır.
Bileşenler

Projenin temeli üç ana bileşen etrafında şekillenmiştir.

Bileşen 1 – “Uyum Araç Kutusu”: İklim dirençli sürdürülebilir kalkınma için karar alma araçları: Bu bileşen, (i) iklim değişikliğine uyum için güncellenmiş bir ulusal strateji ve eylem planı olması, (ii) öncelikli  sektörlere yönelik planlamalarda ve yatırım kararlarında iklim değişikliğine uyumun dikkate alınması ve (iii) uygulamayı desteklemek için iklim değişikliğiyle mücadele finansmanı ve etki değerlendirme ye ilişkin net araçların olması için merkezi düzeydeki karar alma sürecini iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Bileşen 2 – “Şehirler için Uyum”: Şehirler için iklim bilgisi ve  uyum planlaması: Bu bileşen, (i) dört pilot şehrin iklim değişikliğine uyum eylem planına ve kentsel yönetişim yoluyla bu planı anaakımlaştırma araçlarına sahip olması, (ii) benzer şehirlerin kendi aralarında uzmanlık ve bilgi paylaşımına olanak sağlayan bir tipoloji çerçevesi olması ve (iii) uygulamayı desteklemek için iklim değişikliğiyle mücadele finansmanı ve etki değerlendirme ye ilişkin net araçların olması için yerel uyum planlama kapasitesini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Bileşen 3 – “İşbirliği Ağı”: Eğitimler ve ağ oluşturarak kapasite geliştirme: Bu bileşen, (i) kamu sektöründen, özel sektörden, akademiden ve sivil toplumdan Türk paydaşlar arasında daha verimli işbirlikleri olması, (ii) daha fazla sayıda Türk şehrinin Avrupa kent ağlarının üyesi olması, (iii) AB ve Türkiye araştırma ve uzmanlık kurumları arasında daha yakın ilişkiler olması, (iv) Türkiye’deki iklim değişikliğine uyum uzmanlarını daha fazla desteklemek için eğitimler olması ve (iv) hibe bileşenine tasarım, uygulama ve değerlendirme esnasında yeterli destek verilmesi için ulusal kuruluşlar ve AB merkezleri arasında bir “işbirliği ağı” oluşturmayı amaçlamaktadır.

Hedef Kitle

Projenin hedef kitlesi; ilgili kamu kurumları, yerel yönetimler ve belediyeler, bölge ve il müdürlükleri, bölgesel kalkınma ajansları, odalar, birlikler, meslek ve iş örgütleri, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve sivil toplum kuruluşlarıdır. Projenin hedef grupları arasında tüm devlet dışı paydaşlar ve vatandaşlar da bulunmaktadır.

Proje Ekibi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Tuğba DİNÇBAŞ- Başkan Yardımcısı

Emine ÇELEBİOĞLU-İklim Değişikliği Uzmanı

Neslihan AĞARTAN -İklim Değişikliği Uzmanı

Ömer ÖZTÜRK  - İklim Değişikliği Uzmanı

Esra İNCE - Şube Müdürü

Zülfiye Sacide YILDIZ-  Peyzaj Mimarı

Aygün AKTAŞ ACAR -Ekonomist

Merve GÜREŞ - Şehir Plancısı

Fatma TOK- Şehir Plancısı

Berna YİĞİT - Çevre Mühendisi

Yunus Emre AYTAN -  Ziraat Mühendisi

Nur ÖZTÜRK- İnşaat Mühendisi

Erdoğan KARACA - İklim Değişikliği Uzmanı

Teknik Destek Ekibi

Diren ERTEKİN - Proje Yöneticisi

Ömer ÖZTÜRK - Hibe Yöneticisi

Kemal YEŞİL - Proje Sorumlusu

Seçil YILMAZER - Hibe Sorumlusu

Burcu UYSAL - Proje Asistanı

Merve ELİBİRLİK - İletişim Asistanı

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”