Ulusal Çerçeve

Türkiye ve Uluslararası Süreçler

Türkiye, 2004 yılında BMİDÇS'yi onaylamış ve BMİDÇS altında adil bir konuma ulaşma çabalarını sürdürmüştür. Bu amaçla, Türkiye’nin özel koşulları 2010, 2011, 2012 ve 2014 yılalrı Taraflar Sözleşmesi kararlarında kabul edilmiştir. Bu kararlar, BMİDÇS uygulanmasında yardımcı olmak için özel koşulları olan taraflara mali, teknolojik ve kapasite geliştirme desteğinin önemini vurgulamaktadır. BMİDÇS'nin ardından 26 Ağustos 2009'da Kyoto Protokolü'ne taraf olmuş, iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığının bir göstergesi olarak, Paris Anlaşması'nı 22 Nisan 2016'da imzalamış ancak henüz onaylamamıştır. Paris Anlaşmasının onaylanması için değerlendirme süreci devam etmektedir. Ancak, 1/CP.19 ve 1/CP.20 kararları uyarınca, Türkiye'nin Paris Anlaşması’na Kesin Katkılar için Ulusal Niyet Beyanı, 30 Eylül 2015 tarihinde BMİDÇS'ye sunulmuştur. Türkiye, 2030’a kadar, işletmelerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarında olağan seviye olarak %21 azaltıma ulaşmak için niyetlerini beyan etmiştir.

Türkiye, 2030 gündeminin kabul edilmesinden bu yana sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunma taahhüdünü her fırsatta vurgulamıştır. Güçlü bir sahiplenme sergileyen Türkiye, 2016 yılında Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme sunumu yapan ilk 22 ülke arasında yer almıştır. kalkınma planları (NDP'ler) ve sektörel stratejiler. Gündemin uygulamasına, Ulusal Kalkınma Planlarını ve sektörel stratejileri, Sürdürelebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile ilişkilendirilmek suretiyle başlanımıştır. Nitekim, “sürdürülebilir kalkınma” kavramı 1996'dan beri ulusal kalkınma planlarına yerleştirilmiştir. Bu birikmiş deneyim, güçlü altyapı ve kurumsal mekanizmalarla birlikte SKA'lar için güçlü bir zemin sağlamaktadır.

Daha fazla bilgi için, aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:
https://iklim.csb.gov.tr/
http://www.mfa.gov.tr/united-nations-framework-convention-on-climate-change-_unfccc_-and-the-kyoto-protocol.en.mfa
https://sustainabledevelopment.un.org/memberstates/turkey

2010 – 2023 Türkiye Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi

Türkiye; iklim değişikliğinin çok ciddi çevresel ve sosyoekonomik sonuçlara yol açabilecek, hatta ülkelerin güvenliğini tehdit edebilecek boyutta, çok yönlü ve karmaşık bir sorun olduğu ve bunların sebep olacağı etkilerin gelecek nesillerin yaşamını tehdit eden en önemli sınamalardan biri haline geldiği bilinciyle, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında uluslararası işbirliğinin öneminin farkındadır. Bu çerçevede Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik küresel çabalara kendi özel şartları ve imkânları çerçevesinde katkıda bulunmak maksadıyla “Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi”ni hazırlamıştır. Strateji, bir yıl gibi kısa vadede hayata geçirilmeye başlanacak amaçların yanında 1-3 yıllık dönem içerisinde gerçekleşmesi ya da başlaması öngörülen orta vadeli amaçları ve süresi 10 yıla yayılan uzun vadeli amaçları kapsamaktadır.

Daha fazla bilgi için, aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:
https://webdosya.csb.gov.tr/db/iklim/editordosya/uyum_stratejisi_eylem_plani_TR.pdf

2011-2023 Türkiye Ulusal İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Turkey (UUSEP)

UUSEP, (i) yaşanabilir bir çevre yaratmayı ve vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmeyi, (ii) paydaşlar arasında iklim değişikliği eylemini geliştirmek için kapasite oluşturmayı ve (iii) esnek altyapı ve hizmetler yoluyla sosyal hizmetleri ve ekonomik rekabet gücünü güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Daha fazla bilgi için, aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz:
https://webdosya.csb.gov.tr/db/iklim/editordosya/uyum_stratejisi_eylem_plani_TR.pdf

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”