Temel Değerler

Her bileşene derinlemesine yerleşmiş temel değerler, Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ne rehberlik etmektedir.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Hayatı doğal kaynaklara bağlı olan ve doğal afetlerden etkilenen kesim üzerinde daha büyük olumsuz etkilere sahip olmasına rağmen; kadınlar yoksulluk durumunda, iklim değişikliğinin etkilerinden kaynaklı çok daha büyük risklerle ve yüklerle karşılaşmaktadır. Eşitsizlik genellikle kadınların karar alma süreçlerine ve işgücü piyasalarına eşitsiz katılımıyla ivmelenmekte ve kadınların iklimle ilgili politika yapma süreçlerine dahil edilmemesiyle sonuçlanmaktadır.

Kadınların iklim değişikliğine karşı müdahalede yer almaları, yerel bilgi ve sürdürülebilir uygulamalardaki liderlik kapasiteleri nedeniyle çok önemlidir ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha yüksek bir hazırlık düzeyi sağlamaktadır. Dolayısıyla, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliğine uyum politika ve projelerine dahil edilmesi gereken temel değerlerden biridir.

Savunmasız Gruplar (Kimseyi Geride Bırakma)

2014 Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin göre, kırılganlık, olumsuz etkilenme eğilimi veya yatkınlığıdır ve sosyal, ekonomik, kültürel, politik, kurumsal veya başka bir şekilde ötekileştirilmiş insanlar özellikle iklim değişikliğine karşı savunmasızdır. İklim değişikliğine uyum sağlama kapasitelerinin sınırlı olması nedeniyle, insan nüfusunun bazı kesimleri iklim değişikliğinin etkisine daha fazla maruz kalmaktadır. Bu nedenle, hassas insan sistemlerini içeren uyum stratejileri ve eylemleri de iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı güçlendirir.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar)

Sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğine uyum stratejilerinin birçok ortak unsuru vardır, bu nedenle bunları birlikte ele almak sinerji yaratabilir.

Tüm Birleşmiş Milletler Üye Devletleri tarafından 2015 yılında kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, şimdi ve gelecekte insanlar ve gezegen için barış ve refah için ortak bir plan sunuyor. Merkezinde, küresel bir ortaklık içinde gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler tarafından acil bir eylem çağrısı olan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amaç (SKA’lar) bulunmaktadır. Bir yandan iklim değişikliğiyle mücadele ederek, okyanuslarımızı ve ormanlarımızı korumaya çalışırken, SKA’lar, yoksulluğun ve diğer yoksunlukların sona erdirilmesinin, sağlık ve eğitimi iyileştiren, eşitsizliği azaltan ve ekonomik büyümeyi teşvik eden stratejilerle el ele gitmesi gerektiğini kabul ederler. Dolayısıyla, uyum eylemlerinin ve stratejilerinin merkezinde yer alırlar.

“İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek”

SKA Hedef 13.1

İklimle ilgili tehlikelere ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın ve uyum kapasitesinin bütün ülkelerde güçlendirilmesi

Göstergeler

13.1.2 Ulusal ve yerel afet riski azaltma stratejilerine sahip ülke sayısı

13.1.3 Ulusal afet riski azaltma stratejileri doğrultusunda yerel afet riskini azaltma stratejilerini benimseyen ve uygulayan yerel yönetimlerin oranı

SKA Hedef 13.2

İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi

Göstergeler

13.2.1 Gıda üretimini tehdit etmeyen bir şekilde düşük sera gazı emisyonu geliştirme ve iklim direncini geliştirmek ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum yeteneğini arttıran entegre bir politika/strateji/planın operasyonelleştirilmesi ya da kurulmasını tebliğ eden ülkelerin sayısı (ulusal bir uyum planı, ulusal belirlenen katkı, ulusal iletişim, iki yıllık güncelleme raporu veya diğerlerini içeren)

SKA Hedef 13.3

İklim değişikliği azaltım, iklim değişikliğine uyum, etkinin azaltılması ve erken uyarı konularında eğitimin, farkındalık yaratmanın ve insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi

Göstergeler

13.3.2 Kalkınma eylemleri, teknoloji transferi, azaltma, uyum (iklim değişikliği hakkında) uygulamak için kurumsal, sistemik ve bireysel kapasite geliştirmenin güçlendirilmesini tebliğ eden ülkelerin sayısı

Proje, ayrıca başka SKA’lara dolaylı olarak katkıda bulunmaktadır:

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”