Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Güncelleme Metodolojisi İstişare Toplantıları

İklim değişikliğinin etkilerini gün geçtikçe daha fazla hissediyoruz. İklim değişikliği karşısında uyum çabaları ertelendikçe iklime uyum daha zor ve maliyetli olacağı öngörülüyor. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadelede ulusal uyum stratejisi ve eylem planları önemli bir rol oynuyor.

Türkiye’nin İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı 2011-2023 yıllarını kapsıyor. Proje çıktılarımızdan biri, bu planın 2023 yılına kadar güncellenmesi.

Ulusal uyum stratejisi ve eylem planı beş ana sektöre odaklanmıştı. Bunlar su kaynakları yönetimi, tarım ve gıda güvenliği, ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitlilik ve ormancılık, doğal afet risk yönetimi ve halk sağlığı. Güncellenen plana enerji, ulaşım ve iletişim, sanayi, kent, sosyal kalkınma, turizm ve kültürel miras başlıkları dahil edilerek sektörlerin sayısı artırılacak. Planlama aşamasında iklimle ilgili sektörel etkilenebilirlik ve riskler değerlendirilmekte olup, bu risklerin yönetilmesine yönelik seçenekler belirlenerek önceliklendirme çalışmaları yapılıyor ve bunların uygulanmasına yönelik kılavuzlar geliştiriliyor.


Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Güncelleme Metodolojisi İstişare Toplantısı 24-25 Kasım 2021’de Ankara’da gerçekleşti. Bu toplantı ile bir araya gelen paydaşlar, AB ülkelerinin uyum planları, hazırlık süreçleri hankkında bilgi aldı. Devam eden oturumlarda, Türkiye’nin uyum planları metodolojileri ve beklentiler istişare edildi.

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”