Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Sektörel Uygulama Planları İstişare Toplantıları

Hazırlığı süren Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yer alan eylemleri değerlendirmek ve bu eylemlerin alt adımlarını belirlemek amacıyla Sektörel Uygulama Planları İstişare Toplantıları’nın 14 Temmuz 2023 günü oturumları Su Kaynakları Yönetimi ile Ekosistem Hizmetleri ve Biyoçeşitlilik oldu. Toplantılar kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum ve akademiden paydaşların katılımıyla Ankara’da gerçekleşti. Toplantılarda eylem planında yer alan sorumlu ve ilgili kurumlar, eylemlerin göstergeleri sektör temsilcileri ile istişare edildi. Toplantılara İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan İklim Değişikliği Uzmanı Ömer Öztürk başkanlık etti.

Sektörel uygulama planlarının ilk bölümü, sektörel eylem planlarında yer alan paydaşlar ve sorumlu kurumlar hakkında bilgilerle başlıyor. Planın ikinci bölümünde politika belgeleri ve yönetmeliklerin değerlendirilmesiyle mevcut siyasi ve yasal çerçeveyi içeriliyor ve uyum eylemleri kapsamında olası yasal düzenlemeler öneriliyor. Üçüncü bölümde, yatırım ve finansman gereksinimleri ele alınırken, sektörlerin dirençliliğini/dayanıklılığını sağlamak için gereken yatırımlar, finansman kaynakları, yeni teknolojiler ve Ar-Ge gereksinimleri değerlendiriliyor. Planın dördüncü bölümünde, kapasite geliştirme, eğitim ve farkındalık ön planda tutuluyor. Uyum kapasitesini artırmak için veri toplama ve paylaşımının yanı sıra uzmanların ve genel halkın bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılmasının önemi vurgulanıyor. Beşinci bölümde, planlama kapasitesini geliştirmek için izleme ve değerlendirme sistemlerinin kritik önemi yer alıyor. Eylem önerilerinin takibi, uygulamaların değerlendirilmesi ve karar alma süreçlerine geri bildirim sağlama için gerekli görülen göstergeler hakkında genel bilgiler veriliyor. Planın son bölümünde, karar destek araçlarının kapsamlı bir değerlendirilmesi sunuluyor. Planlama ve karar alma süreçlerine katkıda bulunabilecek yaklaşımlar, analizler ve ayrıca rehber belgelere ilişkin öneriler sunuluyor.

Sektörel Uygulama Planlarında yer alan her sektör için ayrıca oluşturulmuş altı bölümün ardından her sektör özelinde tasarlanmış eylem kartları sunuluyor. Bu eylem kartları, sorumlu kurumlar ve paydaşlar, eylem adımları ve ilerlemenin izlenmesi için göstergelerle birlikte önerilen eylemi içeriyor.

 

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”