Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Yatay Konuları İstişare Edildi

Ankara’da 7-9 Aralık ve 13-15 Aralık 2022 tarihlerinde yapılan toplantılarda, güncellenen Ulusal İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında çapraz kesim konuları ele alındı. Kamu, akademi, sivil toplum ve özel sektörden 383 temsilci, 6 gün süren toplantılara katıldı. Ankara’daki toplantılarda, iklim değişikliği uyumuyla ilgili çeşitli sektörleri kapsayan ve uyum çalışmalarının etkinliğini sağlamaya yönelik kritik öneme sahip olan, uyum için stratejik hedefler, çakışan  eylem alanları, kurumsal yapılandırma ve iş birliği, kanıta dayalı karar verme araçları, veri ve bilgi, izleme sistemleri, finansman, iletişim, farkındalık ve eğitim oturumları gibi yatay kesen konular ele alındı.

 

 

Stratejik uyum hedeflerinin eylem planının başarısı için gerekli olduğunu belirten katılımcılar, plan hedeflerinin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı, süreli ve sektörel olması, yerel iklim ve çevre koşullarının anlaşılması ve aynı zamanda toplulukların veya sistemlerin kırılganlıkları ve ihtiyaçlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Aynı zamanda, planda belirlenen ortak eylem alanlarının etkili bir şekilde nasıl ele alınacağına da değinildi. Kesişen eylem alanlarına odaklanarak, farklı sektörler iklim değişikliğinin zorluklarını daha etkin ve verimli bir şekilde ele almak için birlikte çalışabilir. Benzer şekilde, etkili kurumsal yapı ve iş birliği, sektörler arası uyumun elde edilmesi için kritik öneme sahip. Bu, rollerin ve görevlerin açık bir şekilde belirlenmesini, koordinasyon ve iş birliğini teşvik etmeyi ve tüm paydaşlar için iş birliği mekanizmaları geliştirmeyi de içeriyor.

Toplantılarda ayrıca, kanıta dayalı karar verme araçları, veri ve bilgi kullanımının, iklim değişikliğine uyum çabalarını bilgi ile beslemek ve yönlendirmek için büyük öneme sahip olduğu vurgulandı. Bu araçlar ve kaynaklar, en acil uyum ihtiyaçlarının belirlenmesine, farklı uyum önlemlerinin potansiyel etkilerinin ve etkililiğinin değerlendirilmesine, çabaların ilerleyişinin izlenmesine ve değerlendirilmesine yardımcı olabilir.

Katılımcılar, fon kaynaklarının geliştirilmesi ve potansiyel finansman kaynaklarının belirlenmesi de dahil olmak üzere, sektörler arası kesişen eylemlerin uyum çabaları için finansmanın belirlenmesi ve güvence altına alınmasına nasıl yardımcı olabileceğini de tartıştı. Ayrıca iletişim, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemine de dikkat çekildi. Kesişen eylemler, iklim değişikliğine uyumun öneminin savunuculuğuna yardımcı olarak ve uyum önlemlerinin daha geniş eğitim planlama ve karar verme süreçlerine entegre edilmesini sağlamak için politika desteği sağlayarak bu alanlarda da kilit bir rol oynayabilir.

Eylem planında yer alan sektörler için etkilenebilirlik ve risk analizlerinin tamamlanmasının ve eylemlerin önceliklendirilmesi ve finansmanının tartışılmasının ardından, uyum konusunda kesişen konuların tartışılması, güncelleme sürecinin üçüncü adımı oldu.

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”