COP26’da İklime Uyum Günü

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) 31 Ekim 2021’de İskoçya’nın Glasgow kentinde başladı. Her yıl düzenlenen zirve 197 ülkeyi bir araya getirerek, iklim değişikliği ve ülkelerin iklim değişikliği etkileriyle nasıl mücadele edeceğinin tartışıldığı bir platform yaratıyor.

Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi ekibi, 11 Kasım 2021’de Türkiye’de iklime uyumu konuşmak için COP26’nın Türkiye sahnesinde yer aldı. Moderatörlüğünü UNDP Türkiye Çevre ve İklim Değişikliği Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı’nın yaptığı oturumda, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İklim Değişikliği Sektör Yöneticisi Alper Acar Türkiye’de görülen iklim değişikliğine bağlı afetlerin sayıca artmasına dikkat çekerken, planlamanın iklim değişikliği ile mücadelede sistematik bir rol aldığını, veriye dayalı risk değerlendirmelerinin alınacak tedbirler ve uyum eylemlerini güçlendireceğinin de altını çizdi. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Kıdemli Uzmanı Osman Şenaydın Belediyelerde Uyum Eylemleri üzerine değerlendirmelerinde, iklim değişikliği yerel eylem planlarının önemine vurgu yaparken belediyelerin sadece %17sinin eylem planlarında uyumun yer aldığını belirtti. Afetlerin artan sıklığı karşısında kentsel altyapıları güçlendirme çalışmalarında belediyelerin üstlendiği rolün öneminden bahseden Şenaydın, bu çalışmaların gözden geçirilmesinin TBB gündeminde yer aldığını da ekledi. Proje Yöneticisi Diren Ertekin projenin detaylarını ve bileşenlerini katılımcılarla paylaşarak, Türkiye’de bir ilk olan İklim Portal hakkında da bilgi verdi. İklim Portal’ın iklim değişikliği çalışmalarında bilgi ve veriye ulaşmak için başvurulacak ilk çevrim içi platform olacağının duyurusunu yaptı. İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı Yöneticisi Ömer Öztürk İklime Uyum Hibe Programı aracılığı ile Türkiye’de ve AB’de belediyeler, bölge ve il müdürlükleri, bölgesel kalkınma ajansları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları/merkezleri, toplum temelli kuruluşlar, odalar, birlikler ve aynı zamanda etkilenebilir toplumların 6.800.000 Avro hibe bütçesi ile uyum eylemlerini güçlendirmek için destek alabileceğini, değerlendirme sürecinin devam ettiğini paylaştı. Proje Kilit Uzmanı Ceren Ballı Gözen’in Türkiye için Çoklu Tehlike Analizi Sonuçlarını içeren sunumu etkinliğin son başlığı oldu. Analizinde yer alan sıcak ve soğuk hava dalgaları, meteorolojik kuraklık, orman yangınları, aşırı yağışlar ve aşırı rüzgâr indisleri çerçevesinde Türkiye için uzun dönemde etkilerini aktaran Ballı, Türkiye’de ilk kez yapılacak olan çok sektörlü risk analizinin de çalışmalarına başlandığı bilgisini verdi.

Hibrit bir şekilde gerçekleşen etkinlik sonunda katılımcıların soruları cevaplanırken, iklim değişikliği ile mücadelede birlikte hareket etmenin, veriye dayalı risk analizlerinin, yerel ve ulusal eylem planlarının önemine bir kez daha yer verildi.

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”