Muğla İli Etki ve Etkilenebilirlik Analizi İstişare Toplantısı

Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Muğla İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlanmasına ilişkin başlatılan çalışmalar doğrultusunda etki ve etkilenebilirlik analizi istişare toplantısı 7-8 Aralık 2020 tarihlerinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. 

İstişare toplantısına, kamu kurumları, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından 91 temsilci tarafından katılım sağlandı. Toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği ve Uyum Dairesi Başkanı Orhan Solak ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray’ın açılış konuşmalarıyla başladı.    

Açılış konuşmalarının ardından, Proje Yöneticisi Diren Ertekin, Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi projesinin bileşenlerini ve pilot şehirlere yönelik proje faaliyetlerini tanıttı. 

İlk gün gerçekleşen oturumlarda iklim değişikliğinin etkileri, sektörel etkilenebilirlik ile veri ihtiyacı ve temini konularındaki sunumların ardından interaktif katılıma izin veren çevrim içi uygulamalar kullanılarak katılımcıların görüş ve katkıları alındı. İkinci gün sunumlarının ardından yine interaktif uygulamaların da desteğiyle Muğla için etki ve etkilenebilirlik analizinin amacı, etkilenebilirliği yüksek sektörler, en fazla etkilenebilecek gruplar, uyum kapasitesi ve uyum ihtiyaçları konularında istişarelerde bulunuldu. 

Katılımcılar, şehirlerinin en çok maruz kaldığı iklim değişikliği tehlikelerini sıraladılar. Bu listenin ilk üç sırasını orman yangınları, aşırı yağışlar ve kuraklık oluşturdu. İklim değişikliğinden en çok hangi sektörler etkilenecek sorusuna ise katılımcılar tarım-hayvancılık, su kaynakları ve ticaret-hizmetler yanıtlarını verdiler. 

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”