Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Sektörel Uygulama Kılavuzları İstişare Toplantıları

Hazırlığı süren Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında yer alan eylemleri değerlendirmek ve bu eylemlerin alt adımlarını belirlemek amacıyla Sektörel Uygulama Planları İstişare Toplantıları’nın ikinci gün oturumları Turizm ve Kültürel Miras ile Tarım ve Gıda Güvencesi sektörleri 11 Temmuz 2023 tarihinde kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum ve akademiden paydaşlarla Ankara’da gerçekleşti. Toplantılarda eylem planında yer alan sorumlu ve ilgili kurumlar, eylemlerin göstergeleri sektör temsilcileri ile istişare edildi.

Sektörel Uygulama Planları Neler İçeriyor?

Sektörel uygulama planlarının ilk bölümünde, sektörel eylem planlarında yer alan paydaşlar ve sorumlu kurumlar hakkında bilgilerle başlıyor. Planın ikinci bölümünde politika belgeleri ve yönetmeliklerin değerlendirilmesiyle mevcut siyasi ve yasal çerçeveyi içeriyor ve uyum eylemleri kapsamında olası yasal düzenlemeleri öneriliyor. Üçüncü bölümde, yatırım ve finansman gereksinimleri ele alınırken, sektörlerin dirençliliğini/dayanıklılığını sağlamak için gereken yatırımlar, finansman kaynakları, yeni teknolojiler ve Ar-Ge gereksinimleri değerlendiriliyor. Planın dördüncü bölümünde, kapasite geliştirme, eğitim ve farkındalık ön planda tutuluyor. Uyum kapasitesini artırmak için veri toplama ve paylaşımının yanı sıra uzmanların ve genel halkın bilgilendirilmesi ve farkındalığının artırılmasının önemi vurgulanıyor. Beşinci bölümde, planlama kapasitesini geliştirmek için izleme ve değerlendirme sistemlerinin kritik önemi yer alıyor. Eylem önerilerinin takibi, uygulamaların değerlendirilmesi ve karar alma süreçlerine geri bildirim sağlama için gerekli görülen göstergeler hakkında genel bilgiler veriliyor. Planın son bölümünde, karar destek araçlarının kapsamlı bir değerlendirilmesi sunuluyor. Planlama ve karar alma süreçlerine katkıda bulunabilecek yaklaşımlar, analizler ve ayrıca rehber belgelere ilişkin öneriler sunuluyor.

Sektörel Uygulama Planlarında yer alan her sektör için ayrıca oluşturulmuş altı bölümün ardından her sektör özelinde tasarlanmış eylem kartları sunuluyor. Bu eylem kartları, sorumlu kurumlar ve paydaşlar, eylem adımları ve ilerlemenin izlenmesi için göstergelerle birlikte önerilen eylemi içeriyor.

Turizm ve Kültürel Miras Oturumu

İklim tehlikeleri ve risklerinin Türkiye turizmini de etkileyerek turizm faaliyetleri için uygun alan ve mevsimlerin değişmesine ve yeni destinasyonların ortaya çıkmasına neden olması bekleniyor. İklim değişikliği, doğal, kültürel ve karma miras varlıklarına yönelik küresel bir tehdit oluşturarak, bunların bozulmasına ve bozulmasına katkıda bulunuyor. Türkiye’de turizm ve kültürel miras sektörünün iklim risklerine karşı direncinin ve uyum kapasitesinin arttırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması stratejik hedefine ulaşmak için oluşturulan eylemlerin kapsamı değer zinciri bileşenlerinin mevcut durumları ve etkilenebilirlik seviyeleri dikkate alınarak belirlendi. Uyum strateji ve eylemlerinin istişare edildiği oturuma Turizm ve Kültürel Miras uzmanı Prof.Dr. Süleyman Toy başkanlık etti.

Tarım ve Gıda Güvencesi Oturumu

Gıda üreten tek sektör olan tarım, stratejik öneme sahip ve başta gıda güvenliğinin sağlanması olmak üzere ülkenin ekonomik, sosyal ve çevresel yönlerini sürdürülebilir bir şekilde desteklemelidir. Türkiye’nin çeşitli iklimi ve doğal kaynakları, çok sayıda tarım ürününün yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Ancak bu çeşitlilik, tarım sektöründe iklim değişikliğinin etkisi ve uyumuna ilişkin çeşitli riskleri, seçenekleri ve senaryoları da beraberinde getiriyor.

Tarım sektöründe iklim değişikliği stratejileri ve eylem planları oluşturulurken amaç; Türkiye’de tarımın, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı direncini artırmak, artan nüfusa ve gelire göre gıda güvencesini sağlamak, aynı zamanda küresel piyasalarda mevcut rekabet üstünlüğünü korumak amaçlandı. Uyum strateji ve eylemlerinin istişare edildiği oturuma Tarım ve Gıda Güvencesi uzmanı Prof.Dr. İlkay Dellal başkanlık etti.

CSBTR
CIS
IDB
IU
UNDP

“Bu web sitesi Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal desteği ile hazırlanmıştır.
İçeriği UNDP’nin sorumluluğundadır. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmayabilir.”